Bolje organiziranje komora pri zastupanju interesa privrednih subjekata

Bez autora
Aug 24 2011

U Federaciji Bosne i Hercegovine u proceduri je novi zakon kojim se najavljuje adekvatnije organiziranje privrednih komora pri zastupanju interesa privrednih subjekata kod nadležnih organa. U Federalnom parlamentu u tom smislu već za prve dane septembra najavljuju raspravu u Predstavničkom domu o nacrtu novog zakona o Privrednoj komori FBiH, koji je u formi nacrta predložila entitetska vlada. Novim zakonom bi se regulirali kvalitetniji odnosi s organima vlasti i uprave Bosne i Hercegovine te Federacije BiH radi poboljšanja poslovnog ambijenta za privredne subjekte, bolju promociju izvoza, adekvatniju pomoć na projektima, bolju zaštitu domaće proizvodnje i smanjenja deficita u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Također je predloženo da se članstvo privrednih subjekata u komorama stiče upisom u sudski i druge registre. Time bi komore bile legitiman zastupnik privrede u cjelini, što je praksa većine zemalja Evropske unije s kojima Bosna i Hercegovina, kao i Federacija BiH, imaju najveću vanjskotrgovinsku razmjenu...

Bolje organiziranje komora pri zastupanju interesa privrednih subjekataU Federaciji Bosne i Hercegovine u proceduri je novi zakon kojim se najavljuje adekvatnije organiziranje privrednih komora pri zastupanju interesa privrednih subjekata kod nadležnih organa.

U Federalnom parlamentu u tom smislu već za prve dane septembra najavljuju raspravu u Predstavničkom domu o nacrtu novog zakona o Privrednoj komori FBiH, koji je u formi nacrta predložila entitetska vlada.

"Novim zakonom bi se regulirali kvalitetniji odnosi s organima vlasti i uprave Bosne i Hercegovine te Federacije BiH radi poboljšanja poslovnog ambijenta za privredne subjekte, bolju promociju izvoza, adekvatniju pomoć na projektima, bolju zaštitu domaće proizvodnje i smanjenja deficita u vanjskotrgovinskoj razmjeni", navodi predlagač.

Također je predloženo da se članstvo privrednih subjekata u komorama stiče upisom u sudski i druge registre. Time bi komore bile legitiman zastupnik privrede u cjelini, što je praksa većine zemalja Evropske unije s kojima Bosna i Hercegovina, kao i Federacija BiH, imaju najveću vanjskotrgovinsku razmjenu te zemalja okruženja s kojima je također velika vanjskotrgovinska razmjena i tradiocionalno dobri poslovni odnosi.

Primjena postojećeg federalnog zakona o privrednim komorama ukazala je na određene propuste u njegovim rješenjima koja su dovela do toga da rad komora nije funkcionalan i primjeren njihovoj ulozi u savremenim uvjetima uređenja privrednog sistema, kako je to regulirano u zemljama okruženja i većini zemalja Evropske unije, obrazlaže predlagač novog teksta.

U postupku njegove pripreme sudjelovali su Udruženje poslodavaca FBiH posredstvom svog upravnog odbora i predstavnika za pripremu prednacrta zakona, kao i Privredna komora FBiH.

Tekst je u skladu s Uredbom o načinu pripreme, procjeni uticaja i odabiru politike u postupku izrade akata koje predlaže i donosi Vlade FBiH te federalna ministarstva, odnosno urađen je prema metodologiji UNDP-a, navedeno je u tekstu koji je trenutno u Federalnom parlamentu, dostavljen iz Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik